Kokgrop och ytterligare bennålar

Hittils har två av två tackat ja till inlägg om överlevnad och dylikt som jag lär mig på Bäckedal, så idag tänker jag beskriva hur man tillagar fisk i kokgrop. Du behöver:
  • en fisk
  • växter att smaksätta med. Vi använde enris och rölleka.
  • ca 20 knytnävsstora stenar
  • ett ganska så stort stycke björknäver
  • spade
  • elddon och ved
Lägg nävern i blöt i god tid innan.
Gör upp elden, och lägg stenarna tätt intill den. Eller så lägger man stenarna under och gör eld ovanpå. Man kan göra eld nere i sin grop, men enligt erfarenhet är det osmidigare och enbart att föredra om man vill ha en riktigt varm grop. Stenarna ska ligga i elden i ungefär en timme. Stenarna kan spricka om de är av dålig kvalité. Men å andra sidan kan man använda dem till att bygga ett skrävhus då!
Därefter gräver man sin grop, den bör vara ungefär två fot i diameter och ungefär en halvmeter djup. Vikigt är att locket, dvs den gräsklädda ytan, tas av i ett stycke, denna ska nämligen användas för att stänga gropen och se till att inte syre kommer ner.
Ta ut inälvorna ur fisken, och lägg in kryddgrönt istället. Därefter gör man ett paket av nävern, som nu bör vara så pass uppfuktad att man kan ha den rena insidan innåt, mot fisken. Viktigt är att paketet är tätt, så i hörnen kan man med fördel täta med t.ex. vitmossa. Paketet binds ihop med vidjor, dvs björksly som vridits runt sin egen axel för att bli flexibel. Nedan synes vårt föga estetiskt tilltalande, men väl fungerande, näverpaket:
När stenarna har värmts upp i elden en timme är det dags att lägga dem i gropen, och nu kan det vara bra att vara två. En lyfter upp ett gäng stenar med spaden från elden, och den andra kan peta bort kolbitar från spaden med en pinne innan man slänger ner stenarna i gropen. Kolen får inte följa med ner eftersom den då riskerar att få det att börja brinna i gropen. Släng ner 10-15 stenar i gropen och täck över dessa med fuktigt gräs, lövruskor, mossa eller liknande, och lägg på növerpaketet. Lägg på ett nytt lager gräs eller dylikt och resten av stenarna. Slutligen stängs gropen med locket, med den grästäckta sidan NERÅT. Tryck till så att gropen blir tät, och täta vid behov. Ingen rök ska kunna tränga upp runt lockets kanter. Nedan en pedagogisk bild:
Vi lät vår öring ligga i 40 minuter, och den blev tämligen perfekt, men det beror ju givetvis på hur stor fisk man har. Bättre en aning för länge än för kort tid. Givetvis kan även andra saker tillagas, dock bör de inte vara för stora, för då hinner de inte bli ordentligt tillagade innan stenarna svalnar. Påpekas kan att gränsaker som tillagas på dethär sättet behåller mycket av de vitaminer och braigheter som försvinner om man kokar dem.
Bon appetit!
Och så vill jag ju visa bennålen och nålbindningsnålen jag färdigställt idag.
Disclaimer: Jag har inte gjort säkerhetsdosan själv. Jag är däremot hejdlöst stolt över den lilla nålen, pga det lilla söta hålet. Vi hade ingen borr som var liten nog, så jag satt med en kniv jag vet inte hur länge och rispade. Kanhända kommer den att bli ännu smalare, vi får se när jag provat att sy i ylle med den.
Ben är ett roligt material att jobba i. Visserligen är det lite hårdare än vad som är riktigt kul, men annars är det härligt att forma. Dessutom är det gratis om man bara känner någon som jagar eller slaktar och är beredd att såga ut sina benbitar själv.
Puss!
/Frisören Sören (didn't see that one coming, eh?)

Kommentarer
Postat av: Signe

FIIIN NÅL! :3 Fasen Julia, jag vill komma upp och hälsa på så snart som möjligt x)

2011-08-26 @ 14:44:31
Postat av: mattias

men... skaffa riktigt fin modellborr då, en handbor för sånt är ju... ok, kanske inte så himla historisk, men väldigt smidig

2011-09-16 @ 16:08:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0