Att bygga en gravidmage!

Sugen på att ha en gravidmage för lajv eller teater men ovillig att lägga arbete på det trevliga befruktningsarbetet och inte fullt så trevliga runtkånkande på en stor, tung mage i nio månader och sedan ett utklämmande av en ungjäkel? Fisk har lösningen!

Mja... Reklamsnacket åsido. Jag har gjort en mage till en roll på Pegas lajv Tronarvinge i kampanjen Carduus. Denna mage ska föreställa att vara i trettiofjärde veckan (ungefär åtta och en halv månad, alltså).
Nedan tänkte jag beskriva hur jag gått tillväga. Bilder är det ont om, så om något är oklart, fråga mig!

Steg 1: Material
Du behöver:

1 st billig skumgummimadrass
1 st sax (den ska vara bekväm för handen, för aj vad ont man fick av allt klippande...
1 st billigt tyg, någon meter eller två, typ lakan. (att klä in magen i)
Lim
Nål och grov samt tunn tråd
Tuschpenna


Steg 2: Research

Vilken månad ska du vara i? Googla, titta på mängder med bilder, kontakta ev. gravida vänner och bekanta eller gå fram till random gravida på stan och be att få granska deras magar. Bilda dig en uppfattning om hur högt upp den börjar, hur långt ner den slutar, hur bred den är och alla dess former och lutningar. mät på din egen kropp hur hög och bred den ska vara, samt hur mycket den ska sticka ut från din kropp. OBS! Gör inte samma misstag som jag gjorde på sistnämnda punkt. Magen sticker ut mycket lite från kroppen. Min, som är en höggravid mage, sticker ändå inte ut mycket mer än 10 cm från magen, men när jag började stack den ut betydligt mer. Detta var dock ganska bra, för jag fick möjlighet att "holka ur" insidan på magen, delen som skull ligga mot min riktiga mage, så att den blev bekväm och det blev mindre skarvar i sidorna. Den blev då såhär...
Min gravidmage sedd uppifrån
...och är alltså 31 cm bred. Dockbehöver inte kanterna gå ner såhär långt, du kan göra en mage som inte är lika bred och inte urholka den lika mycket.


Steg 3; Klippa madrass

Du förväntas nu ha klurat ihop magens längd och bredd. Mät ut dessa mått på din madrass, och klipp ut så att du får ett rektangulärt skumgummiblock. Beroende på om madrassen är tillräckligt hög för att räcka till magens höjd eller inte kanske du behöver ett block till, eller som i mitt fall, som körde med en tunn madrass, tre eller fyra.
Därefter rita du upp en oval form på blocket/en, så att hörnen rundas av. Klipp ut formen. Om du har flera block ska du nu sy ihop dem. Ta en grov tråd och sy några stygn fram och tillbaka i magen så att den håller. Om du vill kan du även limma lite emellan.
Nuså! Dags att börja skulptera! Jag gjorde som så att jag började med att rita magens form sedd från sidan, och sedan klippa bort det viktigaste där, och sedan göra formen sedd ovanifrån. Sen är det bara att forma vidare. Ett bra tips är att ha någon till hjälp, förslagsvis din mamma eller någon annan som är/varit gravid, som kan hjälpa dig och tala om var du borde ändra. Dock är ju alla magar olika, så ingen har absolut rätt. Magar är dessutom sällan helt symmetriska.
Fördelen med att ha hjälp av nån som kan är att man slipper göra om mitt misstag. Hade ägnat mig åt intensivt magtillverkande med lajvarna i Jkpg hade klätt in magen i tyg och allt, kom hem, tog på mig magen, visade mamma. Reaktionen var något i stil med: "Du är i tionde månaden. Möjligen med tvillingar." Så jag fick vackert sprätta upp tyget jag klätt magen med och ta bort en massa mage till. Onödigt.


Steg 4: Klä in magen i tyg

Nöjd med magen? Fått den godkän av mor? Sitter snyggt när du håller den mot kroppen? Hyfsat jämn och slät? (Det är svårt att göra den helt slät, men ha den under ett lager kläder eller två så ska det gå.) Dåså! Dags att klä in den i tyg!
Lägg magen på golvet och lägg ditt tyg över. Klipp där tyget når golvet, plus sömsmån (jag var ganska generös med denna, ca 5cm). För att vara pedagogisk kallar jag detta stycke för framsidan. Därefter lägger du magen på tyget och klipper ut ett till stycke. Detta blir, logiskt och bra, baksidan.
Sy fast baksidan på den urholkade delen som ska ligga mot din riktiga mage. Det kan vara lite svårt att göra stygnen genom skumgummit, men om du nyper upp små styckenså funkar det. Jag sydde i en liten cirkel med en diameter på ca 10 cm, bara för att tyget skulle ligga platt på urholkningen.
Därefter syr du ihop framsidan och baksidan längsmed magens kanter. Framsidan är ju mer tyg än baksidan, så lägg det i platta veck mot magen där det behövs. Därefter fållar du ner sömsmånen mot urholkningen. Min blev då såhär:




(Det långa tygstycket kommer i nästa steg...)

Steg 5: Fästa magen

Okej, vi börjar bli klara! Men först ska du fästa magen på lämpligt sätt. Här finns många kluriga lösningar möjliga, de flesta antagligen klurigare än min, men jag nöjde mig med att ta ett brett tygstycke och sy över magen. Detta viras ett varv runt kroppen och fästs sedan med säkerhetsnålar. Nackdelen med detta sätt är att det kan bli knölar av nålarna. Men när man, som i mitt fall, ska ha ett lager linne och två lager ylle mellan magen och världen spelar det ingen roll. Andra eventuella lönsingar är att jobba med t.ex. resår, kanske en stor tajt tub i något stretchigt tyg över hela magen? Möjligheterna har växtvärk.
Tänk också på att du kan behöva fästa på fler ställen än ett. Kanske behövs någon sorts remmar över axlarna, eller kanske ett mellan benen för att den inte ska glida upp? Bara de inte syns eller blir ivägen. Jag klarar mig dock bra på mitt tyg, bara jag lindar det noga, så att det håller upp magen. Dessutom har jag ett skärp mellan brösten och magen, som håller den nere.

Steg 6: Bröst?

När man har magen på sig blir brösten försvinnande små. Och när man, som jag har en kupa bara strax över A, ser det inte realistiskt ut, då gravida inte sällan går upp en kupa eller två. Därför har jag köpt en kompis gamla bh, och sytt i ilägg i den, i detta fall några lager filt. Jag är inte nöjd med hur formen blir, så ni får ingen bild, men med kläder på funkar den utmärkt. Tänk bara på att brösten gärna ska se lite hängiga ut, de är ju tunga av mjölk ju!

Steg 7: Hållningen!

Okej, magen, tuttarna, allt ser okej ut... men sålänge du inte går som en gravid är du fortfarande bara en typ med en kudde på magen. Gravida går bakåtlutade, för att kompensera för vikten som magen utgör, och lite vaggande, med knäna utåt. Det kräver träning och känns urfånigt, men det lönar sig! Åter kan det vara bra att ha hjälp av kvinnor som varit gravida, och spionera lite på gravida du ser. När du sedan kan gå runt på en marknad och bli tagen för gravid så vet du att du lyckats! (Kan varna dock: Jag har gjort det och man får så jävla ont i ryggen. Fan vet hur jag ska klara hela lajvet. Men det är ju å andra sidan väldigt trovärdigt.) Gå gärna med en eller båda händerna i svanken, ser mycket bra ut och hjälper en smula för ontandet.

Färdig!


Såhär blev jag med kläder på...

Jag i de kläder jag ska ha på TA



Tråkigt mörk bild...



Och utan kläder ser den ut såhär.


Det var allt Fisk hade att erbjuda för denna gång! Recensera gärna, skicka gärna bilder på egna magar, tips på förbättring, spontan kärlek eller vad som helst.

Peace out
//Fisk

Alv säger aiya

Detta är Alvs första inlägg i denna blogg som jag tydligen äger till 50%. Mitt yrke är numera Bloggare.
Alv är igentligen ett smeknamn på en person som heter Tom. Jag är 23 år och är från idag inte rivningsarbetare längre utan Bloggare.
Jag är ny med lajvsakerna men just alvvärlden är något jag kunnat en del om ett tag. Jag studerar Quenya och Tengwar och har gjort det några år fast med ett längre uppehåll så går igenom allt igen nu.
Jag är igentligen utbildad personbilstekniker så är duktig på att arbeta med olika matrial, intresset för sömnad kom till under högstadiet någon gång.
Just nu jobbar jag på att bygga upp en rustning till en kommande alvroll, ska påbörja en vikingaklädsel samt klädsel till en annan alvroll. Men rustningen tar upp större delen av tiden just nu. jobbar för tillfället på att göra klart en test form för att se hur stark jag kan få rustningen, sen ska jag sy underkjolen till samma rustning.

Maskeraden på Inbördes



SCAs Inbördeskrig i Sägnernas hus blev vårt första event ihop. På lördagkvällen var det maskerad, och jävlar vad snygg han blev! På sig hade han en struthätta i miparti, sydd över dagen, min svarta mantel, en oblekt men nästan vit linnekjortel och mina svarta byxor. Och så sminket då, förstås. Rawr.   

~Fisk

Presentation av vår nya blogg!

Hallå, Fisk här. Jag skapade denhär bloggen lite spontant utan att ens fråga min alv först, så vi får väl se om han med kommer skriva här, eller om det mest blir jag som gör. Iaf, här följer en liten presentation av oss:
Jag, Fisk, är mer allmänt känd som Julia, och går i tvåan på ES Bild. Och så är jag ganska rejält insnöad på lajv, reenactment och hantverk. Och härom månaden gick jag och träffade på en Tom, som aldrig lajvat eller hållt på med sånt innan men som har visat sig vara helt underbart nördvirke. Och blidde min man dessutom. Så nu syr och hantverkar vi en massa ihop, och jag tänkte att vad vore väl inte roligare än att inbilla oss att folk ville läsa om det i en blogg! Här kommer det förhoppningsvis dyka upp bilder på både überseriösa reenactmentgrejor, förberedelser för fjantasyroller och lite bilder från olika marknader och events.

Buss och kran
//Fisk

RSS 2.0