Snoddar, rep, flätor och band

I perioder har vi haft arbete med det ovan nämnda, och det kändes som att det var läge att visa lite såna saker.
 


Fr.v: spintvinnat snöre av lintågor, några meter, grått ullrep och grönlila ullrep. De båda ullrepen har tagling av lintråd.
Fr.v.: blålila tvinnad snodd av möbelåtta, blåsvart medeltida slitkantsfläta av ryagarn, lilasvart hjärtmönstrad fyrfläta av lingarn, blålila islandsfläta av möbelåtta, grönvitgrå vävd fläta (paradoxen!) av ryagarn, turkosblå slingad fläta av bragegarn och rödsvart fyrkantsfläta avryagarn.
Bandgrindsvävar, den översta av lin, de andra av möbelåtta.
 
Mer uppdatering kommer när jag inte tänker vara social.
 
/Fisk
 

Broderade påsar

Här kommer lite gammalt och lite rykande färskt.
 
För ett gäng år sedan broderade jag denhär påsen, som har stjälmönster sydda med stjälkstygn, med grönt ullgarn på blålila. Runt kanten har jag sytt på en påtad snodd, och i dragskon har jag en enkel snodd.
 


Inför och under medeltidsveckan förra året syddes denhär bältespåsen, inspirerad av de påsar som syns i Macijowskibibeln. Broderiet är stjälstygn med gul ulltråd på samma blålila ylle som förra påsen. Påsen är fodrad med vitt linne för att inte slita på broderiet. I dragskon och till upphängning är enkel tvinnad snodd i grönt garn. Det är även tre påsydda tofsar i grönt på nederkanten.


Och så, slutligen, min nyligen avslutade påse. Broderiet är med mörkblått och rött bomullsgarn på vitt linne. Mönstret kommer ifrån ett medeltida örngott, som jag dessvärre inte kan hitta bilder och källor på. Mönstret är inverterat på baksidan. Påsen är fodrad med vitt linne för att inte slita på broderiet. Upphängningen och dragskobanden är islandsflätor i röd och mörkblå möbelåtta, som avslutats med tofsar.
  
 
Min lärare tyckte att jag borde brodera på beställning, och jag är beredd att hålla med henne. Det är sjukt kul att brodera. Någon som vill lägga en beställning?
 
/Fisk
 
 
 
 
 

Tovning

Vi har tovat för några veckor sedan. Förutom ett gäng tovade stenar för lajvbruk, och filt till en eventuell hennin och en halvfärdig grytlapp, så gjorde jag även vad jag inte riktigt kan låta bli att kalla mitt mästerverk: en rulltovad filt med en bild av ett träd, som nu har blivit en kudde.
 
 
Mönstret är garn som lagts ut, samt lite blå ull nere vid rötterna. Mönstret lades ut först, och sedan lades bottenlagret ut över, för att sedan rulltovas i jalusi. Jag är gränslöst nöjd över hur det blev!
 
/Inredarfisken

RSS 2.0