Vantar, förlimning och väst.

Lå där.
Som sagt användes veckan till att sy vantar.
Jag kallar dem Tortillavantarna, eftersom fåskinnet Lucy som sagt hade loppbett och därför är fläckig. Fettgarvat fåskinn på insidan, sälgbarksgarvat rennskinn på utsidan, passpoal av fettgarvat fårskinn. Denna sorts vante kallas skalvante och har inget foder. Istället använder man ullvantar under. Detta har fördelen att när vantarna blivit blöta, så som skinnvantar plägar bli, kan man byta de inre vantarna mot ett par torra. När skalvantarna väl är blöta släpper de nämligen inte igenom mer fukt, och man håller sig torr och varm om händerna.
Vidare har jag provat på att förlimma fårskinn. När man förlimmar hettar man upp skinnet så att det blir hårt, hårt nog att få i princip lite vilken form som helst och behålla denna så länge det inte blöts ner för länge.
Processen är som följer: Ett fårskinn avhårades i kalk och skrapades. Skinnet veks dubbelt så att det skulle bli narv på både insidan och utsidan. Detta är inte det minsta nödvändigt, men ger en vackrare yta och gör att man inte behöver vara lika noggrann med skrapningen. Man skär ut skinnet så att det passar på formen man använder, i mitt fall en liten plastskål, och gör hål runt kanten. Man snör ihop skinnet runt formen och sänker sedan ner det i 75-85-gradigt vatten en stund. Det bör räcka med fem, tio minuter, men vill man vara säker på att det förlimmas ordentligt kan man låta det vara i upp till tjugo minuter. Sedan låter man det torka, och det är här det blir en aning lurigt. Det är nämligen dumt att ta loss från formen för tidigt, då kan ditt förlimmade kärl förlora formen. Samtidigt får den inte sitta för länge, för då blir den svår att få loss från formen och kan (som min) bli skadad.
Slutligen har jag en riktigt dålig bild på en väst jag nyss sytt klart, tänkt till fantasyroller. Till mitt försvar kan jag enbart säga att den sitter bättre på mig än på Beata...
...samt att den har rätt tjusiga broderier längs nederkanten!
Ni minns dendär tjusiga burgundiska dräkten jag sydde för länge sedan? Tja, när jag skulle ha päls till att kanta den med köpte jag ju två päljackor som jag brutal styckade. Fodret i den ena av dessa hade denna snygga broderikant, och fick sedemera bli en väst. Jag har alltså inte gjort så mycket arbete att tala om, bara sprättat, sytt in, fållat och slängt dit lite hyskor och hakar. Jag vet dock inte riktigt vilka kläder som skulle passa till, så förslag uppskattas.
Over and out
/Fisk

Garvar-Anders, det är jag, det är jag!

Ni förtjänar att få veta att jag har gjort klart ett antal garvningsprojekt. Ni förtjänar till och med en av mina sedvanligt småkassa bilder på dessa. (Jag borde införskaffa en kamera, kan man tycka.)
Detta är alltså den fettgarvade fårfällen Sven-Wilgot (underst), det sälgbarksgarvade renskinnet Renskinnet (som bara är en halva, eftersom jag garvade den tillsammans med May-Linn och delade den med henne), det fettgarvade fårskinnet Lucy (den vita saken som dessvärre är täckt med loppbett) och slutligen ett namnlöst, fettgarvat laxskinn.
Sven-Wilgot ska förhoppningsvis en vacker dag bli en del av ett fälltäcke. Renskinnet och Lucy ska under veckan som kommer sys till skalvantar. Fiskskinnet blir antingen bindslen till skidorna vi ska göra i januari, eller så blir den ett lock på en bältesväska eller något sådant.
In other news håller jag på med ytterligare två fettgarvade fårfällar, Aspergerfrisby och Mördar-Anders. Snart har jag alltså ett halvt fälltäcke! Jag kan också upplysa om att jag har nålbundit två par strumpor, som ska bli julklappar.
Jag insåg för övrigt att det var länge sedan jag la upp ett inlägg om saker jag sytt. That is something we'll have to remedy.
Buss och kran
/Garvar-Anders

UFO-inventering

Idag visas inget nytt, bannemig! Idag ska jag vältra mig i mina UFOn (UnFinished Objects). Främst för min egen skull, för att få översikt och prioritera, men jag tänkte också ge er möjlighet att säga ert, vad vill ni se bli klart?
Mina UFOn listas nedan utan inbördes rangordning, huller om buller som de kommer mig till minnes.
- En handsydd vikingakjortel av enklare slag i rutigt ylle.
- Min studentklänning, som jag förstås har fått färdig, men på vilken dragkedjan gick sönder och som jag aldrig fått några ordentliga bilder på.
- Garveriprojekt (som lär bli klara innan jul varesig ni vill det eller ej): en ny fårfäll, ett avhårat fårskinn och ett dito renskinn, samt ett laxskinn.
- En bliaut (eller vad man nu ska kalla den...) i siden. Ett hatobjekt som gör mig bekymrad för det mesta.
- Ett par bruna manshosor modell slit och släng.
- En alvväst i siden.
- En alvklänning i siden, som jag inte kan jobba vidare på förrän Tom skickar en grej.
- En alvväst av skinn avsedd att bäras av väpnad roll.
- En linnenånting av ett par gamla jeans.
- En 1700-talsryttarjacka till mamma (som jag fortfarande inte har hittat tyg till. Vet ni var jag kan få tag i svart sammet till ett rimligt pris är jag idel öra.
- Diverse bronsstuff som ska putsas klart.
- Dödens svepaskelände. Jag vägrar.
- Nålbundna strumpor.
Det var nog det hela. Hittar jag något mer kommer jag smyga in det och ni kommer aldrig ana något.
Kom nu med er ringa mening, vad skulle ni vilja se bli klart?
/FiskArn Magnusson

RSS 2.0