Att sy en burgundisk 1400-talsdräkt


Nu är det färdigt! Detta har varit vinterns projekt, och kommer bäras på Etridien - Alrics Testamente, samt alla marknader och events som tillåter sent 1400-tal. Jag har ännu inget riktigt bälte, utan använder ett modernt jag har (därav silverknapparna som skymtar.)

Material:
- Till själva klänningen har jag använt gyllengul bomullsbrokad, en föredetta gardin. Detta är inget HK material, men utan att granskas alltför hårt funkar det som sidenbrokad, vilket är passande.
- Pälskanterna är gjorda av svart persianpäls, från två st pälskappor som jag brutalt sönderstyckat. Anledningen till att jag valde just persian är att jag hittade två st kappor med relativt lika textur och färg, vilket behövde eftersom en kappa inte skulle ha räckt. Jag vet inte om persian var vanligt eller alls förekom, då det ofta är ganska svårt att se texturen på pälsar i bildmaterial från perioden.
- Skärpet i midjan ska vara av svart sammet. Tills vidare använder jag ett modernt bälte av detta material.
- Plastronen ska vara i siden eller sammet, och färgen är ännu inte bestämd. Jag överväger rött, blått eller blekt olivgrönt.



Mönster:

Klänningen består av tre olika sorters stycken: ärmar, livstycke och kjol. Kjolen är en trekvartscirkel. På min klänning löste jag detta genom att dela upp kjolen i tre kvartscirklar som jag sydde ihop, men i boken som jag tog hjälp av (Medieval Costume and Fashion av Herbert Norris) anvisades man sy ihop tyget pä längderna. Detta kan kanske vara ett lämpligare alternativ för mönsterpassningens skull, men annars är jag belåten med min lösning, då sömmarna försvinner i vecken av tygets fall.


Kjolen så som föreslås av Herbert Norris.

Som synes på bilden är sömmen mitt bak. Observera att om du vill ha släp, som är väldigt vanligt på denhär sortens klänning, så gör du dessa bakre stycken längre så att det blir mer utav en "trekvartsoval". Oavsett om du har släp eller ej blir detta en mycket vid kjol, jag tror jag har en nedervidd på sju meter eller något i min.

Livstycket görs av två stycken, formade såhär:


Detta stycke bör du göra av ett gammalt lakan eller annat skräptyg först och prova in på dig själv, så att det blir rätt när du gör det med det riktiga tyget sen. Om det inte syns så ska DC och EF sys ihop för att forma ärmhålen, AB ska sys ihop med AB på motsatta stycket och bli framsidan och G förenas med G på motsatta stycket för att bli baksidan. Gör den inte för tajt i midjan! Du ska kunna åla dig i den. Dessutom kommer skärpet i midjan ändå ge klänningen en smal midja, så själva klänningen behöver inte vara så tajt.

Slutligen har vi ärmarna. Här kan man göra hur man vill, både vida, klockade ärmar och snortajta ärmar passar. Jag valde att göra den tajta varianten. Dock gjorde jag ett stort misstag som ingen bör göra om: Jag gjorde ärmfästet rakt. Ajabaja. Tajta ärmar måste vara s-formade, annars kan det bli som i mitt fall, att klänningen glider av axlarna. Det blev jag tvungen att åtgärda.

Nu är det bara att sy ihop härligheten! Därefter är det bara till att pryda med kanter. Dessa är ofta av päls, men kan även vara av tyg, gärna sammet. De kan också vara broderade. I mitt fall är det som sagt persianpäls från två stycken kappor köpta på second hand. De kostade en del, men det kan det ändå få vara värt.


Klänningen halvfärdig, utan pälskanter och plastron.






Och det färdiga resultatet:




~Fiskiga hälsningar

Kommentarer
Postat av: Jannie

nice =) riktigt nice

2010-02-13 @ 22:26:40
Postat av: Nette/Rostis

Alltså WOW!! vad vacker!! tyvärr minns jag inte sidan med singoalla mönstret mera, det var en engelsk sida, en lyckoträff för säkert 6 månader sedan.....

2010-04-10 @ 07:49:00
URL: http://rostis.blogg.se/
Postat av: Ti

Wow, grymt vackert :)

I Like!

2010-10-24 @ 10:24:17
Postat av: Mia

Vilken vacker klänning!! Hur många meter tyg gick åt? Och jag förstod inte vad du menade med S-form när man gör tajta ärmar.



Mvh



Mia

2011-09-05 @ 10:19:15
Postat av: Andrea

Den är ursnygg. Men det visste du nog redan. :)

2012-01-26 @ 23:10:30
URL: http://andrea-hakansson.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0