Flintaknackning och trähantverk

Förra veckan ägnade vi två dagar åt att knacka flinta tillsammans med en skicklig flintsmed. Jag var rätt så bedrövlig på det. Att knacka till skärvor som var vassa och kunde tjäna som skärande eggar eller skrapor var inte så lurigt, det var det däremot att knacka fram tunna, raka blad utifrån en konform, så som man bör göra. De små skärvor på 3-5 cm känner jag inte är riktigt värda att visa upp, däremot  ska jag visa upp de två varianter på pilspets jag fick prova att framställa.
Principen som gäller för båda är att den ena sidan är en skärande egg, den andra är avskavd och trubbig. Detta för att den då, så fort den tränger in i djurets kropp, att röra sig i sidled, och på det sättet skära av fler blodkärl. På det sättet förblöder djuret istället för att man ska behöva träffa ett vitalt organ.
I tisdags stod det en björk nere vid älven. Nu, två dagar, nio skärsår och fyra blåsor senare har denna björk blivit något annat.
På bilden syns en halvfärdig slev, en träklubba och en helt färdig sked, samt två träplattor som ska bli botten och lock till en lykta (dessa kommer faktiskt inte från björken jag fällde, men eftersom jag ändå sågat fram dem idag fick de vara med). Vad som inte syns på bilden är det flertal skedämnen jag plockade ut, samt en rakare bit som vi får se vad den blir.
Jag känner att jag med fördel kunde berätta mer om hur man väljer ut ett träd, klyver fram ämnet och formar sin sked, men jag känner att jag har ganska ont om bilder att illustrera mina förklaringar med. Men, om någon frågar ska jag med glädje ordna med bilder och komma med ett mer informativt inlägg. Det är roligt med folk som ställer frågor :)
Buss och kran
/Fiskfis

Kommentarer
Postat av: mattias

Hur man väljer träd? Det är naturligtvis en konst i sig, men inget jag trodde att jag någonsin skulle reflektera över.

2011-09-16 @ 16:04:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0