Jag klippte ett får och skördade en åker. Och så borstade jag håret.

För några veckor sedan var vi hos vår lärare Ellinor och klippte hennes får. Denna ull fick vi sedan karda och spinna.
Här är det garn jag spunnit på slända. Blotta 20g, så det blir inte mycket vettigt av det, men när jag spunnit mer kan det bli inslag i en väv, eller om jag tvinnar det till 2- eller 3-trådigt kan det stickas eller nålbindas med.


En av de första grejerna vi gjorde här på Textilkursen var att skörda lin och hampa, och vi har sedan fått bereda dessa (i hejdlöst anakronistisk ordning) fram till en liten provlapp av en väv. Stegen i denna process är:

1. Skörda från åkern och hänga upp på tork
2. Röta (antingen på land, i vatten eller i snö). Detta görs för att limämnet som binder samman fibrerna med veden ska lösas upp.
3. Bereda (bråka, skäkta och häckla). Denna process skiljer veden från fibrerna, finfördelar (kammar) fibrerna och skiljer blånorna (de kortare fibrerna) från tågorna (de längre fibrerna).
4. Spinna
5. Väva

Här följer lite bilder från dessa arbetsmoment:
    
Fr.v: 1. Nyskördad lin hänger på tork. 2. Lin och hampa fastbundet i lastpallar för vattenrötning i Ljusnan. 3. Lin utlagt för landrötning. 4. Lin och hampa uppställda på tork efter avslutad landrötning. 5. Skäktning (skiljer veden från fibrerna). 6. Häckling (finfördelning av fibrerna. Till höger syns även en tuss med blånor). 7. Dockor med lin och hampa, rötat på olika sätt. (Den stora högen med grått i mitten är landrötat lin, som jag tyckte var absolut bäst att arbeta med. Det ljusgula är orötat lin. De ljusare dockorna är snörötade.) 8. En figur som denna, med tre öglor, görs när man har haft en god skörd av lin eller hampa. 9. Vi spann garn av linblånor, och använde detta som inslag i en kypertväv med varp av köpt lintråd. Färgskiftningarna beror på de olika rötningarna. 10. I rubriken nämns något om mitt hår. Here it is. Jag tog urborstat hår som jag sparat och spann tråd av det. Den blev över förväntan, jag hade trott att det skulle vara för glatt och glida isär. 11. Denna hårtråd blev sedan till ett effektfullt inslag i väven, som dessutom vävdes i spetskypert vid ränderna med håret.
 
Att väva med hår var riktigt roligt och jag hoppas på att få mer hår från folk, så att jag kanske kan väva en väv med bara hår. Att ha hår i just denhär väven var egentligen ganska dumt, då den kommer få tjäna som handduk, och människohår är vattenavstötande. Men det kan det vara värt.
 
/Fisken, som borde blogga om ett flertal andra projekt.
 

RSS 2.0