Hygienartiklar och medicin av örter

Denna vecka har vi haft kurs i hur man gör sina egna mediciner och hygienartiklar av örter och växter, och gjort ett stort antal artiklar. Dessutom har vi gjort nästan allt utomhus över fyrfat.
Vad jag efter veckan fått framställt var:
- 2 olika massageoljor
- 3 flaskor kroppsolja
- Deodorant
- 2 flaskor schampoo
- 3 olika sorters tvål
- Tandkräm
- Hostmedicin
- Förkylningsdroppar
- Förkylningspiller (finns inte på bilden)
- 4 olika salvor (ringblom, arnika, kungsljus och kåda)
- Tvättmedel
- Diskmedel
- Myggolja
Eftersom det skulle bli väldigt mycket att skriva skriver jag inte ut recepten här. Är man sugen på något recept får man gärna lämna be om det i en kommentar (glöm inte att bifoga mailadress så att jag kan svara), men om man är sugen på att jobba mycket med örter vill jag varmt rekommendera Gunilla Kvarnströms (vår örtlärares alltså, inte barnboksförfattarens) bok Örter på lätt sätt, som så vitt jag vet innehåller samtliga recept samt mycket information om växter och hur man får tag i och tar vara på dem.
//Fisken, som ser mycket fram emot att prova alla de roliga produkterna.

Flintaknackning och trähantverk

Förra veckan ägnade vi två dagar åt att knacka flinta tillsammans med en skicklig flintsmed. Jag var rätt så bedrövlig på det. Att knacka till skärvor som var vassa och kunde tjäna som skärande eggar eller skrapor var inte så lurigt, det var det däremot att knacka fram tunna, raka blad utifrån en konform, så som man bör göra. De små skärvor på 3-5 cm känner jag inte är riktigt värda att visa upp, däremot  ska jag visa upp de två varianter på pilspets jag fick prova att framställa.
Principen som gäller för båda är att den ena sidan är en skärande egg, den andra är avskavd och trubbig. Detta för att den då, så fort den tränger in i djurets kropp, att röra sig i sidled, och på det sättet skära av fler blodkärl. På det sättet förblöder djuret istället för att man ska behöva träffa ett vitalt organ.
I tisdags stod det en björk nere vid älven. Nu, två dagar, nio skärsår och fyra blåsor senare har denna björk blivit något annat.
På bilden syns en halvfärdig slev, en träklubba och en helt färdig sked, samt två träplattor som ska bli botten och lock till en lykta (dessa kommer faktiskt inte från björken jag fällde, men eftersom jag ändå sågat fram dem idag fick de vara med). Vad som inte syns på bilden är det flertal skedämnen jag plockade ut, samt en rakare bit som vi får se vad den blir.
Jag känner att jag med fördel kunde berätta mer om hur man väljer ut ett träd, klyver fram ämnet och formar sin sked, men jag känner att jag har ganska ont om bilder att illustrera mina förklaringar med. Men, om någon frågar ska jag med glädje ordna med bilder och komma med ett mer informativt inlägg. Det är roligt med folk som ställer frågor :)
Buss och kran
/Fiskfis

RSS 2.0