Beställning och växtfärgning

Hallå barn!

På sista tiden har jag varit ganska strängt upptagen med en beställning på tre plagg (särk, kjortel och surcot) till en kvinna som ska spela adel på Carduus. Såhär ser hon ut i de färdiga kläderna:


Särken är av bomull, två olika rosa nyanser. (Olika nyanser eftersom det inte skulle räcka annars. Jag lyckades dock med blotta förskräckelsen undvika att göra olikfärgade kilar, det fick bli ärmar i avvikande färg och på något sätt känns det inte lika jobbigt :P) Kjorteln är av mörkt, nästan svart ylle från medeltidsmode, den blev ganska vid eftersom jag hade 3 m att leka med. Klänningen är av en gammal gardin.
Detta är det första riktiga beställningsarbetet jag gjort, men det var ganska kul :)

Sedan måste jag även slänga upp en bild på garnerna som vi växtfärgade i skolan för ett tag sedan. Krapp, indigo, koschenill, grankottar är några av de saker som vi använde. Vill göra mer sånt!



Det var allt från mig idag!
Simma lugnt, era räklik!

Anständig som bara den!

Detta är ett såntdär opretentiöst inlägg där jag helt enkelt inte orkat fixa bättre än hyfsade bilder. Men så får det vara!

Jag har alltså sytt mig ett haklin och huvudlin enligt modell 1250-tal. Ser ut så:

Detta bars av gifta kvinnor, och är alltså inget som jag behöver bära egentligen. Men det kan vara kul att ha för gifta roller i framtiden, och jag känner mig ofta lite oklädd när jag är barhuvad på markander och så. Dessutom är det ju billigt och enkelt att sy, så varför inte?



Såhär blev det. När jag jämförde med bilden ovan såg jag att mitt haklin var för långt och att huvudlinet kunde ha varit aningen längre. Haklinet kan man vika om man vill h det kortare, och huvudlinet får duga. Det bör även sluta lite tätare runt huvudet, och det kommer det också att göra så snart jag har tvättat det några gånger.

Det hela består av tre delar: ett pannband, haklinet och huvudlinet. Platt ser de ut såhär:


Denna princip är från Medieval Tailor's Assistant (underbar bok). Bandet är dubbelvikt och klippt på skrå för att bli strechigare och därmed sitta bekvämare runt huvudet. För att få rätt form på huvudlinet tog jag ett skräptyg och nålade på huvudet, och lät en vän klippa så att det var i samma höjd hela vägen runt (glöm dock inte att sätta upp håret på lämpligt sätt så att inte det klipps av också).

När man tar på sig det hela knyter man först på sig bandet. Sedan nålas haklinet på uppe vid tinningarna som såhär:


Dessutom, om haklinet är långt nog, kan man nåla ihop det bak i nacken. Därefter nålar man på huvudlinet, också över tinningarna.

Andra projekt som pågår just nu, förutom de som nämndes i föregående inlägg, är en vikingatida kvinnokjortel i blått siden. Se fram emot det, det kommer bli pimp!

Buss och kran, fiskbarn!

Lite klart och lite pågående



Har sytt ännu en 1700-talskjol. Denna är i fodersiden och är 12 m vid. Mums. Dock är den en aning för kort för att jag ska vara helt belåten (Beata är lite kortare än jag, så på henne är den ganska perfekt).

Den observante har kanske lagt märke till att Beata är naken. Jag har plockat av henne yttertyget och har för avsikt att sy ett nytt så fort jag har tid.

Det som tar upp det mesta av min tid i just nu är mitt projektarbete, att sy en robe á l'anglise. För tillfället håller jag på med korsetten. Just nu håller jag på med yttertyget och fodret, men ni får en bild från ett tidigare arbetsstadie:


Jag håller även på att sy en herrkorsett tillsammans med han som ska ha den. Korsetten blir i samma material och princip som min egen. (Den röda slltså, inte den ovan.)
Slutligen håller jag också på att sy en caraco (1700-talsjacka) till mamma i samma tyg som kjolen.

Love
/Fisk

RSS 2.0