Mejeriprodukter och en slynggaffel

I början av veckan ägnade vi oss åt att göra diverse mejeriprodukter av ungefär 15 liter opastöriserad, oseparerad komjölk. Jag kommer inte att lägga upp några recept, delvis pga att mjölk är en känslig råvara och man bör lära sig att hantera den tillsammans med någon som kan. Denna känslighet gäller dock främst produkter som ska ha lång hållbarhet, och vill man ha ett recept är det hur som helst bara att fråga (glöm inte att bifoga mailadress).
Nu ska vi se hur jag ska redovisa vårt tillväggagångssätt så att det blir någorlunda tydligt...
Vi började som sagt med sisådär 15 liter opastöriserad, oseparerad mjölk, dvs mjölk more or less så som den kommer ifrån kon. Vi började med att skumma av mjölken, dvs skopa av den feta mjölken som flutit upp. Denna feta mjölk är allmänt känd som grädde och den magrare mjölken som blev kvar kallas, åtminstone i de trakter där vår lärare vistats, för blåmjölk.
Det första vi började göra, med det mesta av mjölken och en del av grädden, var ostkaka av den typ som är traditionell i Hälsingland. Man tillsätter löpe till mjölken och låter den löpna ihop, precis som när man gör ost, men tillsätter även lite mjöl. Av massan till ostkakan tog vi även en bit och gjorde en liten bit stekost, en ost som inte hade varit speciellt hållbar men som var hejdlöst god att steka (påminde en del om haloumi).
Efter att massan tagits ur sitt kärl och blivit ost och ostkaka återstod ungefär 4 l vassle. Denna kokade vi så att den blev messmör. Dessutom skummade vi av vasslen medans den kokade och la det vi skummade av i ett kärl. Det man då får kallas för pank och kan bres på macka. Man kan även lägga det i en glesvävd duk, pressa det och torka det för att få pankhugge, som skivas och läggs på macka.
Slutligen kärnade vi de återstående 3 l grädde till smör. Egentligen ska grädden få stå och bli lite sur, men då vi inte hade tid med det hällde vi istället i en burk creme fraiche, vilket går precis lika bra. När smöret så har blivit hårt får man även kärnmjölk, underbart gott och läskande!
På bilden: I plastbyttan högst upp smör, i aluminiumformen till höger messmör (brukar vara brunare), på det blå fatet stekost, i den lilla metallbyttan pank, i kastrullen rårörda blåbär (har inget med mejeri att göra, men gott) och i den stora formen ostkaka, som skivats och stoppats i ugnen med grädde på. Kärnmjölken kom tyvärr inte med på bild.
Detta var alltså de mejeriprodukter vi fick ut, och inget gick till spillo. Den vassle som vi inte använde till att koka messmör hade vi i pannkakor, det går precis lika bra som mjölk.
Som sagt, är du intresserad av ett recept så kommentera och fråga!
Sedan vill jag även berätta att jag slängde ihop en slynggaffel igårkväll. Den blev lite skev, men jag tycker ganska bra om den ändå.
//Fisk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0